"Bulut çağı" terimi genellikle bulut bilişim çağını ifade eder. Bulut bilişim, bireylerin ve kuruluşların, genellikle "bulut" olarak adlandırılan, internet üzerinden bilgi işlem kaynaklarına (sunucular, depolama, veri tabanları, ağ iletişimi, yazılım ve daha fazlası) erişmesine ve bunları kullanmasına olanak tanıyan bir teknolojidir. Bu teknoloji, işletmelerin ve bireylerin verileri ve uygulamaları yönetme ve kullanma biçiminde devrim yaratmıştır.
Bulut bilişim hizmetlerinin yaygın olarak kullanılabilir hale geldiği 21. yüzyılın başlarında "Bulut çağı" kavramı önem kazanmaya başladı. Bulut sistemler daha esnek ve ölçeklenebilir BT çözümleri sağlayarak, şirket içi donanım ihtiyacını azaltarak ve verilere ve uygulamalara uzaktan erişime izin vererek çeşitli endüstriler üzerinde önemli bir etki yarattı.
Bulut çağında işletmeler ve bireyler, verileri depolamak, işlemek ve analiz etmek, web sitelerini ve uygulamaları barındırmak ve daha verimli bir şekilde iş birliği yapmak için bulut hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bulut hizmetleri Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform ile Türkiye’de Bizim Bulut ve daha birçok şirket tarafından sağlanmaktadır.
Bulut çağı, veri analitiği, yapay zekâ ve Nesnelerin İnterneti (IoT) dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yeniliklere yol açtı. Ayrıca, Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) gibi kavramların daha yaygın hale gelmesiyle yazılımın geliştirilme, teslim edilme ve sürdürülme biçimini de değiştirdi.
Genel olarak bulut çağı, bulut tabanlı hizmetler ve altyapı aracılığıyla ölçeklenebilirlik, esneklik ve maliyet etkinliğine daha fazla odaklanılarak teknolojinin kullanılma ve yönetilme biçiminde bir değişimi temsil etmekte ve sürdürülebilirliğe katkısı olan bir teknoloji dönemi olarak önemi her geçen gün dahada artmaktadır.